Σελίδες

Τρίτη 25 Μαρτίου 2008

ΧΟΛΟΚΥΣΤΟΠΑΘΕΙA ΚΑΙ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ




Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης.
- Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο σχήματος αχλαδιού, που βρίσκεται κάτω από το συκώτι, είναι συνδεδεμένη δια πόρων με το ήπαρ και το έντερο.



- Ο κύριος ρόλος του είναι να αποθηκεύει και να επεξεργαστεί το υγρό που παράγεται από το ήπαρ ( χολή ).
- Το υγρό αυτό (χολή) ελευθερώνεται από τη χοληδόχο κύστη στην διάρκεια του φαγητού, βοηθώντας στην πέψη. Η χολή ταξιδεύει μέσω στενών σωληνοειδών καναλιών (χοληδόχος πόρος) μέσα στο λεπτό έντερο.
- Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης δεν σχετίζεται με καμία διαταραχή της πέψης στους περισσότερους ασθενείς.

Γιατί αφαιρούμε την χοληδόχο κύστη?
- η συνηθέστερη αιτία αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης είναι η παρουσία λίθων (πέτρες) ή λάσπης εντός αυτής.
- οι δύο αυτές αιτίες παρεμποδίζουν την ροήν της χολής προς το έντερο προκαλώντας έτσι διόγκωση της χοληδόχου κύστης.
- συνέπεια της διόγκωσης αυτής είναι η εμφάνιση: οξέος κοιλιακού άλγους, εμέτων και ενίοτε ρίγους , πυρετού, ίκτερο (κίτρινο χρώμα των ματιών και του δέρματος).
- μερικοί από τους παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί για την δημιουργία λίθων στην χοληδόχο κύστη είναι : η παχυσαρκία, η οικογενειακή προδιάθεση, η εγκυμοσύνη, η λήψη αντισυλληπτικών… κλπ
- άλλες αιτίες πού απαιτούν χολοκυστεκτομή είναι :η δυσκινησία της χοληδόχου κύστης (δεν συσπάται καλά η χοληδόχος κύστη με συνέπεια να μην διοχετεύεται η χολή προς το έντερο και να προκαλούνται έτσι σημαντικές διαταραχές στον οργανισμό), και ο καρκίνος αυτής.


Τι συμπτώματα προκαλούν οι πέτρες της χοληδόχου κύστης?
Οι περισσότεροι ασθενείς με χολολιθίαση (πέτρες στην χοληδόχο κύστη) δεν έχουν συμπτώματα. Η τυπική συμπτωματολογία της χολολιθίασης χαρακτηρίζεται από προσωρινό κοιλιακό άλγος μετά από τα γεύματα στην περιοχή του στομάχου και δεξιά στη βάση των πλευρών. Το άλγος μπορεί να αντανακλά στην δεξιά οσφύ και στον δεξιό ώμο και συνοδεύεται συχνά με εμετό και δυσπεψία.

Διάγνωση χολοκυστοπάθειας

αυτή βασίζεται κυρίως στα συμπτώματα πού αναφέρει ο ασθενής, στην κλινική εξέταση που θα κάνει ο γιατρός και σε ορισμένες εργαστηριακές εξετάσεις όπως το υπερηχογράφημα κοιλίας.


Τι μπορούν να προκαλέσουν οι πέτρες ?

Άμεσα :
1. μπορούν να μπλοκάρουν το σωληνάκι της χοληδόχου κύστης με αποτέλεσμα,
την διόγκωση αυτής, μόλυνση ( χολοκυστίτιδα η εμπύημα ) και ρήξη (σπάσιμο) με πολύ βαριά περιτονίτιδα.
2. μπορούν να περάσουν στον κεντρικό σωληνάκι (χοληδόχος πόρος) και να προκαλέσουν ίκτερο και παγκρεατίτιδα (σοβαρή και επικίνδυνη φλεγμονή του παγκρέατος).
Έμμεσα :
Προκαλούν καρκίνο της χοληδόχου κύστης. Οι μελέτες δείχνουν ότι όλοι οι καρκίνοι της χοληδόχου κύστης εμφανίζονται σε έδαφος χολολιθιάσεων ( πέτρες ).

Υπάρχουν κίνδυνοι στη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή?
Παρόλο που υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις, οι περισσότεροι από τους ασθενείς που υποβάλλονται σε μία λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή έχουν ελάχιστες ή και καθόλου επιπλοκές και είναι ικανοί να επιστρέψουν σύντομα στις κανονικές τους δραστηριότητες, όταν αυτή γίνεται από εκπαιδευμένο και έμπειρο χειρουργό.

Επιπλοκές από μία λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή:
-σπανίως : αιμορραγία, μόλυνση, πνευμονία, θρόμβωση, καρδιακά προβλήματα διαρροή χολής στην κοιλιακή κοιλότητα.
-σπανιότατα : τραυματισμός γειτονικού οργάνου, όπως ο χοληδόχος πόρος, ο οποίος (τραυματισμός) επιδιορθώνεται χειρουργικά.


Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή
Είναι μία από τις πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις. Γίνεται υπό γενική αναισθησία με 4 μικρές οπές στην κοιλιακή χώρα.

Η μια οπή γίνεται στον αφαλό, από την οποία ο χειρουργός εισέρχεται στην κοιλιά μέσω ενός καλωδίου συνδεδεμένου σε μία ειδική κάμερα, δίνοντας στο χειρουργό μία μεγεθυμένη εικόνα των εσωτερικών οργάνων του ασθενούς στην οθόνη μιας τηλεόρασης. Οι άλλοι σωλήνες εισάγονται, για να ξεκολλήσει ο χειρουργός τη χοληδόχο κύστη και να την αφαιρέσει μέσω μιας από τις οπές. http://www.youtube.com/watch?v=XcITJEYiE84
Μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, ο χειρουργός κλείνει τις μικρές τομές με ένα ή δύο ράμματα.

Πλεονεκτήματα τής λαπαροσκοπικής μεθόδου:
ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος, έξοδος από το νοσοκομείο μία ημέρα μετά την επέμβαση, ταχύτερη ανάρρωση(επάνοδος του εγχειρισμένου στις δραστηριότητές του 3-7 ημέρες μετά την επέμβαση).



Δεν υπάρχουν σχόλια: