Σελίδες

Τρίτη 25 Μαρτίου 2008

Κύστη Κόκκυγας


Τι είναι η κύστη κόκκυγας?

Είναι μια πάθηση που εμφανίζεται ανάμεσα στους γλουτούς στην περιοχή του κόκκυγα (ουρά). Η ακριβή αιτία της κύστες είναι αμφιλεγόμενη. Μπορεί να είναι εκ γενετής και απλά ενεργοποιείται και εμφανίζεται στην διάρκεια της ζωής, η επίκτητη συνήθως λόγω εισόδου των τριχών κάτω από το δέρμα, γύρω από τις οποίες ο οργανισμός δημιουργεί μια κύστη με σκοπό να τις απομονώσει.


Πώς εκδηλώνετε η πάθηση?

Η κύστη μπορεί να παραμένει για πολλά χρονιά χωρίς ιδιαιτέρα ενοχλήματα ( λίγος πόνος στην περιοχή όταν ο ασθενής κάθεται σε σκληρό κάθισμα ).

Έντονα ενοχλήματα εμφανίζονται συνήθως όταν μολυνθεί :
Στην οξεία φάση η κύστη μετατρέπεται σε απόστημα (συλλογή από πύον) και ο ασθενής νιώθει –πόνο, Πρήξιμο, ερυθρότητα και πυρετό.

Στην χρόνια φράση, το απόστημα μετατρέπεται σε συρίγγιο ( ένα καναλάκι που ξεκινά από την κύστη και τελειώνει σε μια μικρή τρύπα στο δέρμα πάνω η κοντά στην κύστη), όσο είναι ανοιχτό το συρίγγιο, η κύστη αδειάζει και ο ασθενής νιώθει ελάχιστα ενοχλήματα ( φαγούρα και λερώνεται από το πύον που βγαίνει από την κύστη μέσω συριγγίου). Αν φράξει το συρίγγιο, τότε το πύον μαζεύεται στην κύστη και μετατρέπεται ξανά σε απόστημα.


Πώς αντιμετωπίζεται η πάθηση?

Στην οξεία φάση (απόστημα) απαιτείται άμεση χειρουργική διάνοιξη και χειρουργικός καθαρισμός.

Αν χειρουργικά αφαιρεθεί και η κύστη μαζί με το πύον, τότε η κύστη αφήνεται ανοιχτή και γίνονται τακτικές αλλαγές μέχρι να κλείσει. Για να κλείσει οριστικά μπορεί να χρειαστούν αλλαγές για τουλάχιστον δυο μήνες.

Αν δεν αφαιρεθεί με την διάνοιξη, μετατρέπεται στην χρόνια φάση (συρίγγιο) τότε αφαιρείται σε δεύτερο χρόνο, και μπορεί να κλειστεί με ράμματα από τον χειρουργό, τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 10 ημέρες και η κύστη έχει θεραπευθεί οριστικά.

Η αφαίρεση της κύστης γίνετε με νυστέρι η με το LASER (προτιμάται) και του χειρουργικό τραύμα μπορεί :

1. Να μείνει ανοιχτό (ανοιχτή μέθοδο), όπου ο ασθενής θα χρειαστεί να κάνει αρκετές αλλαγές (ενάμισι έως δυο μήνες) μέχρι να κλείσει το τραύμα.

2. Να κλειστεί με ράμματα από τον χειρουργό (κλειστή μέθοδο), όπου ο ασθενής θα χρειαστεί να κάνει δυο αλλαγές και στην δέκατη ημέρα αφαιρούνται τα ράμματα και η κύστη έχει θεραπευθεί οριστικά.

Εδώ και είκοσι χρόνια εφαρμόζω την κλειστή μέθοδο με άριστα αποτελέσματα. Την θεωρώ ασφαλή και ο ασθενής δεν παιδεύεται με αλλαγές και πόνους.

Η αποτυχία της επέμβασης ( να εμφανιστεί ξανά η κύστη) οφείλεται κυρίως στην ατελή αφαίρεση της κύστης και όχι στην μέθοδο που χρησιμοποιεί ο χειρουργός.

1 σχόλιο:

vagelis balatsoukas είπε...

Μετα την αναρρωση του ασθενους, τι ενεργειες πρεπει να ακολουθει για την μη επανεμφανιση?Οπως π.χ. συχνο ξυρισμα της περιοχης?