Σελίδες

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008

Laser Και παθήσεις του δέρματος

Laser Και παθήσεις του δέρματος




Μυρμηγκιές
Είναι βλάβες του δέρματος ιογενούς αιτιολογίας. Εμφανίζονται κυρίως στις παλάμες και στα πέλματα. Πρόκειται για εξωφυτικό ογκίδιο του δέρματος που μπορεί να είναι μονήρης η πολλαπλά.

Η συντηρητική ( φαρμακευτική θεραπεία ) έχει μεγάλο ποσοστό αποτυχίας και υποτροπής{ να εμφανιστούν ξανά}.
Το λέιζερ(Laser) είναι η θεραπεία εκλογής με άριστα αποτελέσματα.


===============================================



Υπερκερατώσεις
Χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:
Α) Γεροντικές
Είναι επίπεδες, καφέ κηλίδες. Συνήθως εμφανίζονται στο πρόσωπο, χέρια, ράχη και κνήμες. Είναι γενικά ακίνδυνες.
Β) Σμηγματορροϊκές:

Γ) Ακτινικές :

Οι ακτινικές υπερκερατώσεις είναι οι πιο συχνές προκαρκινικές παθήσεις. του δέρματος οφείλονται κυρίως στη χρόνια επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας και μπορούν να εξελιχθούν σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

εμφανίζονται κυρίως σε ηλιοεκτεθειμένα μέρη του σώματος ( πρόσωπο, τριχωτό κεφαλής ,ράχη χεριών ). Χωρίς θεραπεία ένα ποσοστό των ακτινικών υπερκερατώσειων θα εξελιχθεί σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Γι αυτό επιβάλλεται η θεραπεία των ακτινικών υπερκερατώσειων.



========================================



Ευρυαγγείες
Οι ευρυαγγείες είναι διάταση πολυαρίθμων τριχοειδή φλεβών του δέρματος . Η διεύρυνση του αυλού των μικρών αυτών φλεβών τα καθιστά ορατά κάτω από την επιδερμίδα. Εμφανίζονται συχνότερα στα πόδια και στο πρόσωπο. Είναι ποιο συχνή στις γυναίκες κυρίως σε περιόδους ορμονικών ανακατατάξεων όπως η εφηβεία, η εγκυμοσύνη και η κλιμακτήριος.
Η ορθοστασία και η οικογενειακή προδιάθεση (κληρονομικότητα), παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των ευρυαγγειων.


====================================



Σπίλοι (ελιές)

Οι σπίλοι (ελιές) είναι καλοήθεις όγκοι του δέρματος που εμφανίζονται είτε από τη γέννηση, είτε αργότερα έως την ηλικία των 40 ετών περίπου. Ένας μέσος ενήλικας έχει τουλάχιστον 25 ελιές στο δέρμα του. Έχουν μέγεθος από λίγα χιλιοστά έως αρκετά εκατοστά, σχήμα συμμετρικό, χείλη ομαλά και χρώμα ομοιογενές από καφέ ανοιχτό έως μαύρο. Η αφαίρεση των σπίλων με LASER είναι μόνιμη και εξαιρετικά ασφαλής και πραγματοποιείται σε μία μόνο επίσκεψη.


=====================================



Αιμαγγείωμα
Πρόκειται για αγγειακή βλάβη που χαρακτηρίζεται από διάταση πολυαρίθμων και μη φυσιολογικών τριχοειδών αγγείων του δέρματος. Μπορεί να είναι επίπεδα (port wine stains) η ανθοκραμβοειδή (strawberry)


=====================================




Ξανθελάσματα
Είναι υποκίτρινες πλάκες, σχετίζονται με διαταραχές των λιπιδίων και της χοληστερίνης σε ποσοστό 25 – 40%. Εντοπίζονται συνήθως γύρο από τα μάτια. Η αφαίρεση γίνεται για αισθητικούς λόγους.


====================================



Θηλώματα
Τα θηλώματα είναι μικρά καλοήθη εξογκώματα του δέρματος τα οποία εμφανίζονται στο πρόσωπο , λαιμό, μασχάλες κλπ.. Η αφαίρεση των θηλωματων γίνεται για αισθητικούς και λειτουργικούς λόγους, όταν αυτόι προκαλουν ενοχλήσεις και προβλήματα στην κίνηση του σώματος, οταν ενοχλούν στα ενδύματα , στα κοσμήματα ή προκαλούν κνησμό.
Κονδυλώματα
Τα οξυτενή κονδυλώματα ειναι εξογκώματα τα οποία εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα ,το περίνεο και το πρωκτικο δακτύλιο. έχουν ομαλή ή κοκκιώδη επιφάνεια και χρώμα ρόδινο ή γκριζωπό και οφείλονται σε ιούς ( ιοί των θηλωμάτων του ανθρώπου (HPV, Human Papilloma Virus).


====================================



κακόηθες μελάνωμα
Το κακόηθες μελάνωμα είναι η πιο επιθετική και θανατηφόρος μορφή καρκίνου του δέρματος. Η συχνότητα εμφάνισης μελανώματος συνεχώς αυξάνεται και προσβάλλει όλες τις ηλικίες. Οι ανοιχτόχρωμοι, άτομα με κόκκινα ή ξανθά μαλλιά (όχι βαμένα!!), μπλε μάτια, και με σπίλους (ελιές) ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μελάνωμα. Οι σκουρόχρωμοι εμφανίζουν σπάνια μελάνωμα, προφανώς γιατί έχουν περισσότερη μελανίνη στο δέρμα τους που τους προστατεύει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: