Σελίδες

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008

ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΑΣΤΩΝ

εξέταση γίνεται από την ιδία τη γυναικά με σκοπό να μάθει τη φυσιολογική σύσταση και την μορφή του μαστού της και μπορεί έτσι να ανακαλύψει κάθε ανωμαλία που θα παρουσιαστεί.Το 95% των παθήσεων του μαστού εντοπίζεται από την αυτοεξέταση.Πάνω από το 90% των περιπτώσεων καρκίνων του μαστού είναι θεραπεύσιμα αν διαγνωσθούν εγκαίρως. Πότε γίνεται?Η αυτοεξέταση των μαστών πρέπει να αρχίζει στην ηλικία των 20 ετών. έχει διαπιστωθεί ότι μία στις 10 γυναίκες μπορεί να παρουσιάσει καρκίνο του μαστού σε κάποια στιγμή της ζωής της, ιδιαίτερα μεταξύ 40 και 6ο ετών.Πώς γίνεται?Η αυτοεξέταση γίνεται με την επισκόπηση (ματιά παρατήρησης και επιθεώρησης) και την ψηλάφηση των μαστών.


1)ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ


Στήσιμο μπροστά σ’ ένα καθρέφτη και παρατήρηση των μαστών στην αρχή με τα χέρια στη μέση και μετά με τα χέρια ψηλά πάνω από το κεφάλι. Παρατηρήστε τους μαστούς για να διαπιστώσετε:Α) Διαφορές μεταξύ τους, διαφορές στο μέγεθος, στο σχήμα και στο περίγραμμα κάθε μαστού (μέγεθος, διόγκωση, εισολκή της θηλής).Β) Το δέρμα για να δούμε για ραβδώσεις, εξελκώσεις, έκζεμα....

2) ΨΗΛΑΦΗΣΗ

Γίνεται ξαπλωμένη, διότι σ’ αυτή τη στάση οι μύες είναι χαλαροί και έτσι διευκολύνεται η ψηλάφηση.Εάν εξετάσουμε πρώτα τον δεξιό μαστό θα πρέπει να βάλουμε ένα μικρό μαξιλαράκι κάτω από τον δεξιό ώμο, και να βάλουμε τον βραχίονα μας κάτω από το κεφάλι μας στο ύψος του αυχένα….Εν συνεχεία, με τα τρία μεσαία δάχτυλα ενωμένα και την παλάμη του αριστερού χεριού, κάντε κινήσεις κυκλικές γύρω από το μαστό σπειροειδείς προς το κέντρο πιέζοντας απαλά αλλά σταθερά με τα άκρα των δακτύλων και κατά τη φορά της κινήσεως των δεικτών του ωρολογίου. Στην ίδια θέση, πιέστε τη θηλή του μαστού μεταξύ του δείκτη και του αντίχειρα. Παρατηρήστε εάν υπάρχει εκροή υγρού από τη θηλή και εάν υπάρχει σύμφυση η εισολκή της θηλής. Αρκετές γυναίκες προτιμούν την ψηλάφηση στη διάρκεια του μπάνιου με το δέρμα βρεγμένο. Πιέστε τη θηλή του μαστού μεταξύ του δείκτη και του αντίχειρα. Παρατηρήστε εάν υπάρχει εκροή υγρού από τη θηλή και εάν υπάρχει σύμφυση η εισολκή της θηλής.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΩΜΑΛΙΩΝ?

Εάν παρατηρήσατε ΣΚΛΗΡΙΕΣ στο μαστό ή ΕΚΚΡΙΜΑ από τη θηλή, ή μια ΑΛΛΟΙΩΣΗ του δέρματος ή της θηλής πρέπει να συμβουλευθείτε αμέσως τον ιατρό σας.

Οι φωτογραφίες χρησιμοποιηθήκαν με την άδεια της http://www.breastcancer.org/
Αουαντάλλα Μαχμούντ


ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΑΣΤΩΝ

Κάθε Τρίτη και με ραντεβού στο 210.60.30.700 :



1) Προληπτική εξέταση μαστών.
2) Μάθημα αυτοεξέτασης.
3) Συζίτηση για την μαστογραφία ( απλή μαστογραφία, ψηφιακή μαστογραφία και μαγνητική μαστογραφία) και το ρόλο της στην πρόληψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: